Risicogroepen
Helaas zijn er nog steeds mensen, die de mening hebben, dat mensen levend in armoede, dat aan zichzelf te danken hebben. Helaas, want het is pertinent onjuist en bijzonder kwetsend. Het blijven verkondigen van die onjuiste informatie verhoogt de schaamte en maakt bestrijding van de problematiek nog moeilijker.
Een paar disclaimers:
Ongeveer 40% van de mensen die leven in armoede heeft gewoon één of meerdere banen!
Hieronder een plaatje uit een gratis online cursus van Movisie.
Daaronder nog twee heel grote risicogroepen.
11 risicogroepen en de twee allergrootste staan er nog niet bij:
mensen met een migratieachtergrond. Maar liefst 50% van alle volwassenen die in armoede leven heeft een migratieachtergrond! Als je dit tot je door laat dringen, begrijp je ook, waarom de Gemeente Barneveld in samenwerking met het Wijkplatform, Buurthuis Bronveld, Welzijn Barneveld, BeActive & Creative, de Woningstichting en de Provincie Gelderland via de Wijkendeal bijvoorbeeld flink investeert in de plannen voor meer sociale cohesie in de wijk Oldenbarneveld.
En er is nog een heel grote risicogroep: mensen die laaggeletterd zijn. Maar liefst 1 op de 7 Nederlanders is laaggeletterd en dat zijn lang niet alleen mensen met een migratieachtergrond. Wie laaggeletterd is, begrijpt helemaal niets van de soms zelfs voor hoogopgeleiden nauwelijks te begrijpen taal, die ook door gemeenten vaak wordt gebruikt in brieven. In Barneveld hebben we in het door Femke Reijnen gecoördineerde Taalhuis een organisatie, die hier graag verbetering in wil helpen aanbrengen.