Actueel vooral voor mensen met een laag inkomen

Op deze pagina plaatsen we het meest actuele nieuws, dat we van organisaties ontvangen rond het thema armoede. Bovenaan steeds het meest actuele. Klik op de titel of het V-teken voor het artikel als je alleen een titel ziet. En geef het nieuws alsjeblieft door aan je buren als je denkt dat het voor hen bestemd kan zijn.

Bijdrage Schoolkosten!

Heeft u schoolgaande kinderen van17 jaar of jonger? En heeft u een laag inkomen? Dan kunt u mogelijk een financiële bijdrage voor schoolkosten ontvangen. Bijvoorbeeld voor het betalen van een schoolreisje of schoolspullen. Deze bijdrage heet de 'schoolkostenregeling'. 

 

Lees het hele bericht op deze site!

Taalcafé in Voorthuizen van start!

Vanaf 15 mei start Het Taalhuis Barneveld met een Taalcafé in Voorthuizen.

Taalcafés zijn laagdrempelige bijeenkomsten waar men in ongedwongen sfeer kan oefenen met het spreken van de Nederlandse taal. Onder leiding van een taalvrijwilliger wordt met elkaar gepraat over een bepaald actueel thema. Het Taalcafé is open voor iedereen die beter Nederlands wil leren spreken.

Het Taalcafé zal elke woensdag van 10.00 uur tot 11.00 uur plaatsvinden in Perron 16, Smidsplein 6 in Voorthuizen.

Voor meer informatie over het Taalcafé kan contact opgenomen worden met Anne-Marie de Jong via anne-marie.dejong@taalhuisbarneveld.nl of 06-11404786.

Hoe bereiken we eigenaren / bewoners van slecht geïsoleerde koopwoningen?

De gemeente komt graag in contact met jou als jij wilt helpen meedenken. Meedenken hoe het best eigenaren / bewoners met weinig eigen financiële middelen bereikt kunnen worden voor het verduurzamen van slecht geïsoleerde koopwoningen.

De gemeente is bezig met het ontwikkelen van een subsidieregeling voor dergelijke woningen. Het is dus belangrijk, dat de kans zo groot mogelijk wordt, dat mensen die in aanmerking komen hiervan ook horen.


Meer weten?
Mail naar armoedebarneveld@gmail.com of app naar 0642706390

Op 8 november is het dossier van Movisie toegevoegd. Een heel actueel dossier met oog op de verkiezingen van 22 november 2023: Bestaanszekerheid, meer dan geld. Zeven thema's uitgelicht

Voedselhulp Voorthuizen naar nieuw onderkomen

Het heeft de nodige voeten in de aarde gehad, maar uiteindelijk is door grootmoedigheid van Aannemersbedrijf Van de Kolk UIT Garderen een schitterend onderkomen beschikbaar gesteld voor Voedselhulp Voorthuizen aan de Baron van Nagelstraat 53 voor de komende 2 jaar.


Op een voormalig boerenerf aan de Baron van Nagellstraat wordt vandaag de nieuwe locatie van Voedselbank Voorthuizen geopend. Chantal Herrebrugh trekt de kar. De Voorthuizense weet precies hoe het is om in armoede te leven; ze zat er vijftien jaar van haar leven middenin. 

Andere werkwijze

Omdat Chantal zelf dus behoorlijke ervaring heeft met armoede en wat dat met mensen doet én omdat ze een hekel heeft aan verspilling, gaat Voedselhulp Voorthuizen op een andere manier werken dan wat gebruikelijk is bij voedselbanken. "Het is gebruikelijk, dat de klanten een kant en klaar pakket meekrijgen. Daardoor kan het voorkomen, dat in het pakket spullen zitten, die de klant vanwege allergieën bijvoorbeeld helemaal niet mag eten. Wij willen in Voorthuizen een gratis supermarkt realiseren voor onze klanten. Klanten kunnen dan zelf uitkiezen."


Voor een uitgebreid interview met voorzitter Chantal Herrebrugh zie het artikel in de Barneveldse Krant onder deze link.

RotaryClub doneert grote gift aan StaB via Dorpsgolf

Op zaterdag 9 september 2023 was het centrum van Barneveld het toneel van Dorpsgolf. Als één van de goede doelen kreeg ook Samen tegen armoede in Barneveld (StaB) een prachtige gift. Doel: een wekelijkse gratis gezonde warme maaltijd in buurthuis Bronveld.


Lees het uitgebreide artikel in de Barneveldse Krant

Rabobank steunt STAB

Jarne Vermeer en Lars van Meerveld hebben gisteren namens de ledenraad van de Rabobank een cheque van € 10.000 overhandigd aan Willem Massier en  het burgerinitiatief Samen tegen armoede in Barneveld (STAB). 

Het geld is bedoeld om zoveel mogelijk publiciteit te maken voor de huiskamers in de wijken. 

De eerste daarvan is in januari geopend in buurthuis Bronveld. Elke dag momenteel open van 9.00 - 10.00 uur. "Zodra we meer vrijwilligers vinden, gaan we ook in de middag open en in het weekend.", zegt voorzitter Jetze Baas namens Bronveld. "En graag willen we ook elke week een gezonde warme maaltijd beschikbaar stellen in ons Buurthuis. Daardoor zoeken we ook financiële ondersteuning."

Warme huiskamers

Buurthuis Bronveld nodigt de inwoners van Oldenbarneveld van harte uit in haar warme huiskamer; elke werkdag in 2023 van 9:00 – 12:00 uur!

In een samen met Welzijn deze week verspreide flyer staat onder andere:

"Zet thuis de thermostaat wat lager, en kom naar het Buurthuis, want daar zit je warm: Vanwege de temperatuur, de koffie en de mensen die je daar kunt ontmoeten. Krantje lezen, spelletje doen, gezellig bijkletsen, of misschien wel je werk doen. In principe is alles(ook internet) gratis, maar als je een kleine bijdrage kunt missen, is dat prima.

Warm welkom voor jou!"

U kunt ook op dinsdag tot en met vrijdag de hele dag en op zaterdag tussen 11.00 en 15.00 uur terecht in de bibliotheek,  en op dinsdag, woensdag en donderdag in de Goede Zaak en hopelijk snel op meer plekken in onze gemeente.


Vragen over geld?
Bezoek dan zeker ook geldvraagbarneveld.nl


Door de hoge kosten voor voedsel en energie, wordt het steeds moeilijker de rekeningen te betalen. Daarom nemen de zorgen over geld bij veel mensen toe. 

Heeft u vragen over geld en wilt u weten wie u daarbij kan helpen? Dan kunt u nu terecht op de nieuwe website www.geldvraagbarneveld.nl

De website biedt een overzicht van geldvragen en welke lokale organisaties u daarbij kunnen helpen. Zo is er een duidelijker overzicht van de mogelijkheden die er in de gemeente Barneveld voor u zijn. 

Op de website wordt u ook gewezen op landelijke websites met die u betrouwbare informatie geven.

Op onze startpagina vind je een hele verzameling met pagina's waar je je voordeel misschien mee kunt doen. Succes !


Vind je het te ingewikkeld? Mail dan naar armoedebarneveld@gmail.com  of bel 0642-706390