Actueel vooral voor mensen met een laag inkomen

Op deze pagina plaatsen we het actuele nieuws, dat we van organisaties ontvangen rond het thema armoede. Bovenaan steeds het meest actuele. Klik op de titel of het V-teken voor het artikel als je alleen een titel ziet. En geef het nieuws alsjeblieft door aan je buren als je denkt dat het voor hen bestemd kan zijn.

Wil jij (met jouw gezin) deze zomer gebruik maken van één van de gemeentelijke zwembaden?

Is jouw inkomen niet hoger dan 120% van de bijstandsnorm? Dan kun je mogelijk een vergoeding krijgen voor een zomer-zwemabonnement!

Let op: alleen het voorverkoopbedrag wordt vergoed. Vraag de vergoeding dus op tijd aan! Het voorverkoopbedrag geldt namelijk tot 30 april.

Vraag je het tussen 1 mei en 30 juni aan? Dan mag het Oosterbosbad een eigen bijdrage aan je vragen.

Wist je dat je:


Ga naar www.berekenuwrechtplus.nl/barneveld om te controleren of je in aanmerking komt. Als dat het geval is, kun je direct jouw aanvraag indienen. Zorg ervoor dat je jouw DigiD bij de hand hebt!

Meer informatie over deze en andere financiële vergoedingen vind je op www.barneveld.nl/minimaregelingen. Heb je vragen over de vergoedingen? Bel ons gerust, wij staan voor je klaar op tel. 14 0342 .

Gemeente Barneveld

Tijdelijk Noodfonds energie gaat weer sluiten!

Tijdelijk Noodfonds Energie voor huishoudens met hoge energierekening en een lager inkomen is op maandag 22 januari heropend en gaat naar verwachting weer sluiten tussen 14 en 18 maart.   

Het Noodfonds betaalt voor huishoudens die in aanmerking komen voor steun, een deel van de energierekening gedurende de 6 maanden na hun aanvraag.

Klik hier voor het volledige persbericht.

Spreekuur zorgverzekering in gemeentehuis

BARNEVELD – Heeft u een laag inkomen? Dan kunt u misschien wel gebruik maken van een zorgverzekering via de gemeente.

Dit wordt ook wel de gemeentepolis genoemd. Met deze zorgverzekering bent u goed aanvullend verzekerd, terwijl u minder premie betaalt. De gemeente betaalt namelijk mee aan de premie. Overstappen kan tot en met 31 december 2023.

Heeft u vragen over de verzekering? Twijfelt u overstappen? Bel naar 14 0342. Of kom naar de speciale spreekuren van

Steeds in het gemeentehuis.

Aanmelden kan via 

Zorgverzekering | Gemeente Barneveld

Op 8 november is het dossier van Movisie toegevoegd. Een heel actueel dossier met oog op de verkiezingen van 22 november 2023: Bestaanszekerheid, meer dan geld. Zeven thema's uitgelicht

Eenmalige energietoeslag

Voor inwoners met een laag inkomen is er in de gemeente Barneveld ook in 2023 een energietoeslag. De gemeente kiest voor een regeling die voor inwoners duidelijk is en eenvoudig is om aan te vragen.


De regeling in Barneveld

Het bedrag is eenmalig € 800,- voor inwoners met een inkomen tot maximaal 150% van de bijstandsnorm. De eerder uitbetaalde energietoeslag begin 2023 heeft geen invloed op deze toeslag.

Aanvragen vanaf 1 december 2023

Inwoners die in 2022 energietoeslag hebben gekregen, ontvangen deze week (week 43) een brief met meer informatie. Zij krijgen zo veel mogelijk de energietoeslag 2023 automatisch in november 2023.

Inwoners die de energietoeslag 2023 niet automatisch (hebben) ontvangen, kunnen deze aanvragen. Voldoet men aan de voorwaarden? Dan wordt de energietoeslag binnen 8 weken na toekenning uitbetaald. Aanvragen kan vanaf 1 december 2023 tot uiterlijk 30 juni 2024. Dit kan via een papieren aanvraagformulier of digitaal.

 

De belangrijkste voorwaarden

Je bent 21 jaar of ouder

Je woont in de gemeente Barneveld

Het inkomen is maximaal 150% van de bijstandsnorm. 

Per huishouden wordt de energietoeslag 2023 één keer toegekend

 

Alle voorwaarden zijn vinden op www.barneveld.nl/energietoeslag

Voedselhulp Voorthuizen naar nieuw onderkomen

Het heeft de nodige voeten in de aarde gehad, maar uiteindelijk is door grootmoedigheid van Aannemersbedrijf Van de Kolk UIT Garderen een schitterend onderkomen beschikbaar gesteld voor Voedselhulp Voorthuizen aan de Baron van Nagelstraat 53 voor de komende 2 jaar.


Op een voormalig boerenerf aan de Baron van Nagellstraat wordt vandaag de nieuwe locatie van Voedselbank Voorthuizen geopend. Chantal Herrebrugh trekt de kar. De Voorthuizense weet precies hoe het is om in armoede te leven; ze zat er vijftien jaar van haar leven middenin. 

Andere werkwijze

Omdat Chantal zelf dus behoorlijke ervaring heeft met armoede en wat dat met mensen doet én omdat ze een hekel heeft aan verspilling, gaat Voedselhulp Voorthuizen op een andere manier werken dan wat gebruikelijk is bij voedselbanken. "Het is gebruikelijk, dat de klanten een kant en klaar pakket meekrijgen. Daardoor kan het voorkomen, dat in het pakket spullen zitten, die de klant vanwege allergieën bijvoorbeeld helemaal niet mag eten. Wij willen in Voorthuizen een gratis supermarkt realiseren voor onze klanten. Klanten kunnen dan zelf uitkiezen."


Voor een uitgebreid interview met voorzitter Chantal Herrebrugh zie het artikel in de Barneveldse Krant onder deze link.

Energietoeslag voor studenten

Ben jij student en ben je uitwonend in de gemeente Barneveld? Dan kan je alsnog toch energietoeslag over het jaar 2022 aanvragen. Het bedrag is € 1300


Aan welke voorwaarden moet je voldoen?


Aanvragen via www.barneveld.nl/energietoeslag

Heb je vragen? Neem contact op via telefoon 14 032 & vraag naar Servicepunt Sociale ondersteuning.

RotaryClub doneert grote gift aan StaB via Dorpsgolf

Op zaterdag 9 september 2023 was het centrum van Barneveld het toneel van Dorpsgolf. Als één van de goede doelen kreeg ook Samen tegen armoede in Barneveld (StaB) een prachtige gift. Doel: een wekelijkse gratis gezonde warme maaltijd in buurthuis Bronveld.


Lees het uitgebreide artikel in de Barneveldse Krant

Nieuwsbrief Gemeente

Elk half jaar verstuurt de Gemeente Barneveld een nieuwsbrief werk en inkomen.

Via deze nieuwsbrief worden inwoners met een lager inkomen geïnformeerd over verschillende onderwerpen. Denk hierbij aan:

 

Via een klik op het plaatje vindt u de nieuwsbrief werk en inkomen van de maand juli 2023.

 

In de nieuwsbrief werk en inkomen is er dit keer ook aandacht voor een aantal wijzigingen binnen de minimaregelingen van de gemeente Barneveld.  

Rabobank steunt STAB

Jarne Vermeer en Lars van Meerveld hebben gisteren namens de ledenraad van de Rabobank een cheque van € 10.000 overhandigd aan Willem Massier en  het burgerinitiatief Samen tegen armoede in Barneveld (STAB). 

Het geld is bedoeld om zoveel mogelijk publiciteit te maken voor de huiskamers in de wijken. 

De eerste daarvan is in januari geopend in buurthuis Bronveld. Elke dag momenteel open van 9.00 - 10.00 uur. "Zodra we meer vrijwilligers vinden, gaan we ook in de middag open en in het weekend.", zegt voorzitter Jetze Baas namens Bronveld. "En graag willen we ook elke week een gezonde warme maaltijd beschikbaar stellen in ons Buurthuis. Daardoor zoeken we ook financiële ondersteuning."

Energietoeslag 2023

De energietoeslag 2023 voor inwoners met een inkomen tot 120% van de betreffende bijstandsnorm zal volgens de planning vanuit het rijk pas ná 22 juni worden uitgekeerd.

De gemeente Barneveld heeft besloten om al een bedrag van in totaal € 500,- verstrekken aan huishoudens met een inkomen tot 120%  die al bekend zijn en in 2022 een energietoeslag hebben ontvangen van in totaal € 1300.  

Dit bedrag van € 500 wordt automatisch uitbetaald, maar niet in één keer uitgekeerd. U krijgt het in drie delen:

Let op! Huishoudens met een inkomen tussen 120-150% krijgen de energietoeslag 2023 NIET.  Maar wanneer uw inkomen in 2023 onder de 120% komt, kunt u wel een aanvraag indienen.

Hulp bij aangifte inkomstenbelasting 2022. 

De tijd van het invullen van uw belastingaangifte komt er weer aan. Kunt u dit niet zelf? Het Sociaal Juridisch Steunpunt biedt hulp op 7 dinsdagmiddagen in maart en april. De hulp is gratis, maar wel op afspraak!  


Neem voor het maken van een afspraak telefonisch contact met ons op via 0342 422 937. Bereikbaar op maandag t/m vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur.  

Het langverwachte Tijdelijk Noodfonds Energie is op 7 februari 2023 van start gegaan. 

Het Noodfonds betaalt voor huishoudens die in aanmerking komen voor steun, een deel van de energierekening van oktober 2022 tot en met maart 2023.


Doelgroep

Vergoeding

Het Noodfonds betaalt het deel van de energierekening dat meer is dan 10% tot 13% van het inkomen:

Aanvragen

Rechthebbenden vragen de tegemoetkoming aan met een app via geldfit.nl/tijdelijk-noodfonds-energie. Na DigID-inlog worden o.a. inkomensgegevens opgehaald bij de Belastingdienst en uitkeringsinstanties. Kloppen deze gegevens niet, dan kun je de gegevens niet corrigeren, maar wel bezwaar maken. Huishoudens geven zelf de termijnbedragen van hun energierekening door.  De aanvraag wordt volledig geautomatiseerd afgehandeld. Het Noodfonds maakt het bedrag over naar de energiemaatschappij, die vervolgens zorgt dat het bij de aanvrager terechtkomt.

Door het verschil in energierekeningen vanwege het prijsplafond per 1 januari 2023, moeten inwoners twee aanvragen indienen: een aanvraag over laatste kwartaal 2022 en eerste kwartaal 2023.

Gemeenten

Gemeenten hebben geen rol in de uitvoering. Wel goed om te weten: aanvragers krijgen een schriftelijke afwijzing. Hier kun je naar vragen als er bijvoorbeeld een gemeentelijke energieregeling wordt aangevraagd. SZW heeft eerder aangegeven dat gemeenten het Noodfonds kunnen aanmerken als voorliggende voorziening (ondanks dat het een privaat fonds is).

Initiatief

Het is een initiatief van energieleveranciers, de NSR en SchuldenlabNL. Het Rijk ondersteunt met een subsidie van maximaal €50 miljoen.

Warme huiskamers

Buurthuis Bronveld nodigt de inwoners van Oldenbarneveld van harte uit in haar warme huiskamer; elke werkdag in 2023 van 9:00 – 12:00 uur!

In een samen met Welzijn deze week verspreide flyer staat onder andere:

"Zet thuis de thermostaat wat lager, en kom naar het Buurthuis, want daar zit je warm: Vanwege de temperatuur, de koffie en de mensen die je daar kunt ontmoeten. Krantje lezen, spelletje doen, gezellig bijkletsen, of misschien wel je werk doen. In principe is alles(ook internet) gratis, maar als je een kleine bijdrage kunt missen, is dat prima.

Warm welkom voor jou!"

U kunt ook op dinsdag tot en met vrijdag de hele dag en op zaterdag tussen 11.00 en 15.00 uur terecht in de bibliotheek,  en op dinsdag, woensdag en donderdag in de Goede Zaak en hopelijk snel op meer plekken in onze gemeente.


Vragen over geld?
Bezoek dan zeker ook geldvraagbarneveld.nl


Door de hoge kosten voor voedsel en energie, wordt het steeds moeilijker de rekeningen te betalen. Daarom nemen de zorgen over geld bij veel mensen toe. 

Heeft u vragen over geld en wilt u weten wie u daarbij kan helpen? Dan kunt u nu terecht op de nieuwe website www.geldvraagbarneveld.nl

De website biedt een overzicht van geldvragen en welke lokale organisaties u daarbij kunnen helpen. Zo is er een duidelijker overzicht van de mogelijkheden die er in de gemeente Barneveld voor u zijn. 

Op de website wordt u ook gewezen op landelijke websites met die u betrouwbare informatie geven.

Op onze startpagina vind je een hele verzameling met pagina's waar je je voordeel misschien mee kunt doen. Succes !


Vind je het te ingewikkeld? Mail dan naar armoedebarneveld@gmail.com  of bel 0642-706390